CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, 2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılı başlangıcı dolayasıyla yaptığı açıklamada, Şanlıurfa’daki eğitim sorunlarına dikkat çekti.
“Kimsenin eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağı” yönünde, Anayasa’nın 42. maddesindeki hükmün, Şanlıurfa’da uygulanmadığını belirten Tanal, kentteki öğretmen açığı, kalabalık sınıflar, derslik ve okul yetersizliği, okullarda güvenlik ve temizlik personeli eksikliği, mevsimlik tarım işçiliği gibi sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı.
SINIF MEVCUDU 60 KİŞİ
Şanlıurfa’nın birçok okulunda sınıf mevcudunun 60 kişiyi bulduğunu belirten Tanal, “Şanlıurfa’nın merkez ilçesi Karaköprü’de, İncirliova İlkokulu’nda birinci sınıflarda 60 öğrencinin aynı anda küçücük sınıfta ders işlediğini aktardı.
Eğitimin ilk gününde Şanlıurfa’nın bazı okullarının ise kapalı olduğunu anlatan Tanal, “Bazı okullar bugün kapalı. Bazı öğrencilerimiz tarlada mevsim tarım işçisi olarak çalışıyor. Şanlıurfa’da eğitime erişim hakkı ihlal ediliyor. Kaliteli bir eğitim yok. Sınıfların kalabalık olması ve aynı zamanda öğretmenlerin olmaması, Harran’da, Akçakale‘de, diğer ilçelerimizde öğretmenlerimizin eksik olması, sürekli eğitimin olmaması ve aynı zamanda taşımada eğitim sorunu… Yani Şanlıurfa’da yeni eğitim ve öğretim yılında, sorunlar yumağı ile karşı karşıyayız” dedi.
13 BİN ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR
Şanlıurfa ilinin eğitim sorunlarını sıralayan Tanal, şöyle devam etti: “Şanlıurfa’da 753 bin 782 öğrenci okula giderken, 13 bin öğretmen açığımız var. 753 bin öğrenci, yani Türkiye’deki 81 ilin 40’ının nüfusundan fazla öğrencisi var Şanlıurfa’nın. Burada ilk olarak öğretmen açığımız var. Sınıf mevcutları çok kalabalık. Derslikler yetersiz. Okullarda güvenlik personeli, temizlik personeli yok. Okullarımızda aynı zamanda mevsimlik tarım işçiliği meselesinde anayasanın hükümleri ihlal edilmiş oluyor” ifadelerini kullandı.
SURİYELİ ÖĞRENCİ MESELESİ
Şanlıurfa’daki bazı okullarda Suriyeli öğrenci sayısının Türk öğrenci sayısını geçtiğini dile getiren Tanal, uyum ve entegrasyon sorununa vurgu yaparak, “Şanlıurfa Bahçelievler ve Atatürk Mahallesi’ndeki Suriyeli sığınmacı yoğunluğu nedeniyle sınıflar, 40-50-60 kişi ise bunun dörtte üçü Suriyeli öğrenci, 4’te 1’i Türk öğrenci olduğu için iletişim eksiklikleri oluyor, bu da eğitim kalitesini düşürüyor” diye konuştu.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
CHP’li vekil Mahmut Tanal, devletin vatandaşın önündeki eğitimle ilgili tüm engelleri kaldırmakla yükümlü olduğunun altını çizdi. Milli Eğitim Bakanlığı ile Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, Anayasanın 42. maddesi uyarınca öğrencilere kaliteli, düzgün ve düzenli eğitim sunması gerektiğini kaydeden Tanal, aksi taktirde Anayasayı ihlal suçunun işleneceğini belirtti.
Şanlıurfa’daki eğitime dair sorunların çözülmesi konusunda yetkilileri göreve davet ettiklerini kaydeden Tanal, şunları aktardı: “Şanlıurfa’daki öğretmen atamalarını bir an önce hızlandırın. Öğretmen açığının yüksek olduğu bölgelerde kalıcı çözümler üretin. Derslik ve okul sayısını arttırın. Eğitim altyapısı ve yatırımların bir an önce yapılması lazım. Kalabalık sınıflar sorunu çözülmeli. Güvenlik ve temizlik personeli atamaları acilen yapılmalı. Çocukların güvenli ve hijyenik bir ortamda eğitim almaları sağlanmalı. Mevsimlik tarım işçisi çocukların eğitime devam etmeleri için esnek ve alternatif eğitim modelleri geliştirilmelidir. Eğitim sadece bir çocuk hakkı değil, aynı zamanda toplumun geleceği için en önemli bir yatırımdır, bir insan hakkıdır. Şanlıurfa’da eğitimde insan hakkı ve çocuk hakları ihlal ediliyor. Bu sesimizi duyun!”