Can Alan Okul Stajı Meclis Gündeminde

Şanlıurfa’da başarılı bir lisanslı futbolcu olan 17 yaşındaki Ahmet Çetin Genç, zorunlu okul stajı görürken geçirdiği kaza sonucu yaşamını yitirdi. Acılı babanın adalet mücadelesi sürerken, Meclis Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Mahmut Tanal ile İrfan Kaplan, hadiseyi Meclis gündemine taşıdı. Komisyondan yerinde inceleme talep edildi.

Ahmet Çetin Genç… Şanlıurfa Teknik Endüstri Meslek Lisesi’nde son sınıf öğrencisiydi. 17 yaşına giren Genç, aynı zamanda lisanslı amatör futbolcuydu. Şanlıurfaspor’a profesyonel futbolcu olarak adım atacaktı. Ancak 31 Aralık 2020 tarihinde okulun yönlendirmesiyle staj yaptığı iş yerine ait motosikletle kaza yaptı.

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakıma alınan Ahmet Çetin Genç, 14 Mart 2021’de yaşamını yitirdi.

Ahmet Çetin Genç’in futbola dair hayalleri yarım kalırken, acılı baba Mehmet Genç, ihmal iddiasıyla oğlunun staj sürecinden sorumlu okul yetkililerinden ve iş yerinden şikayetçi oldu.

Ancak kazaya karışan yunus polis ekibinden F. S. ile yaşamını yitiren Ahmet Çetin Genç’in bindiği motosikleti kullanan M. K. hakkında dava açılırken, okul yönetimi ve iş yeri sorumlularına yönelik yürütülen bir soruşturma ve kovuşturma bulunmuyor.

CHP KONUYU MECLİS’E TAŞIDI

Acılı babanın adalet mücadelesi sürerken olay Meclis gündemine de taşındı. Meclis Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nun CHP’li üyeleri İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal ile Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Komisyon Başkanlığına başvurarak, Ahmet Çetin Genç hadisesiyle ilgili yerinde inceleme talep etti.

Aslen Şanlıurfalı olan CHP’li Tanal ile Kaplan’ın Meclis Çocuk Hakları Alt Komisyonu Başkanlığı’na sunduğu başvuru dilekçesinde, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre çocukların yaşama ve gelişme hakkı, eğitim hakkı ve ihlalden korunma hakkı bulunduğuna dikkat çekildi.

Devletin çocukların hiçbir zarara uğramaması için her türlü önlemi almakla yükümlü olduğunun altının çizildiği dilekçede, “Çocuklar yetişkinler gibi çalıştırılamazlar. Çalışmak zorunda kalırlarsa, yapacakları iş onların sağlığı ve eğitimleri için sorun oluşturmamalıdır. İlgili sözleşme devletimize çocuklarımızın koruma ve bakımını üstlenenlerin sorumluluklarını yerine getirmeleri için önlem alma ve onların sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerine kontrol etme yükümlülüğü yüklemiştir” denildi.

SAĞLIKSIZ, RİSKLİ KOŞULLARDA OKUL STAJI

Eğitim hakkının Anayasamızın 42. maddesinde düzenlenmiş olan en temel haklardan biri olduğunun belirtildiği dilekçede, “Staj dönemi, eğitimin bir parçası ve devamı niteliğindedir. Ancak ne yazık ki meslek lisesinde eğitim gören birçok öğrencimizin staj dönemi sağlıksız koşullarda devam etmektedir. Staj gördüğü iş yerinde yaralanan, hayatını kaybeden öğrencilerimize ilişkin bilgiler zaman zaman medyada yer almaktadır. Bu durum ise öğrencilerimizin zorunlu olarak staj eğitimi gördüğü işletmelerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenmediği ya da eksik denetlendiğini göstermektedir. Devletimiz tarafından çocuklarımızın zarara uğramaması için alınması gereken önlemlerin ihlal edildiğini göstermektedir” ifadelerine yer verildi.

İlgili kanunlara göre staj eğitimi gören öğrencilerin iş kazası geçirmesi durumunda işverenin de sorumluluğunun bulunduğunun hatırlatıldığı dilekçede, şunlar kaydedildi: “Ahmet Çetin Genç, staj yaptığı iş yerine ait bir motosikletle işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında, meydana gelen trafik kazası sonucu vefat etmiştir. Dolayısıyla Ahmet Çetin Genç’in staj eğitimi sırasında hayatını kaybetmesinde hem devletimizin hem de iş yeri yetkililerinin sorumluluğu bulunmaktadır.”

AİLENİN İDDİALARI ARAŞTIRILMALI

Yaşama hakkının en temel hak olduğunun vurgulandığı dilekçede, Anayasanın 17. maddesinde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. maddesinde ve Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin 6. maddesinde insan yaşamının korunması konusunda düzenlemelere yer verildiği belirtilerek, “Diğer hakların kullanımı yaşama hakkının varlığına bağlıdır. Gencecik lise öğrencisi, lisanslı sporcu olan Ahmet Çetin Genç’in yaşam hakkı elinden alınmıştır” değerlendirmesi yapıldı.

Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nun TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde çocuk hakları ile ilgili incelemelerde bulunmak amacıyla kurulduğunun anımsatıldığı dilekçede, şöyle devam edildi: “Bundandır ki Ahmet Çetin Genç’in ölümü ile ilgili sorumluların tespit edilmesi, acılı ailenin iddialarını yerinde incelenmesi ve araştırılması, ilgili hususların ve meslek lisesinde eğitim gören öğrencilerimizin staj mağduriyetlerinin tespiti ve hak ihlallerinin kayıt altına alınması için İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Çocuk Hakları Alt Komisyonu Başkanlığı tarafından yerinde çalışma yapılmasını arz ve teklif ederiz.”

İligili Makaleler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

6,034BeğenenlerBeğen
578,912TakipçilerTakip Et
1,250AboneAbone Ol

ÇOK OKUNANLAR