CHP’li vekiller, Antalya’da Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde bulunan, 3 öğrencinin yaşamına son verdiği ‘İntihar Yurdu’nun araştırılması için Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na başvurdu.
Antalya’da Akdeniz Üniversitesi yerleşkesindeki KYK yurtlarında kalan 3 öğrencinin intiharının ardından CHP, konuyu Meclis gündemine taşıdı. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun CHP’li üyeleri İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ankara Milletvekili Servet Ünsal ve Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan tarafından hazırlanan dilekçede, Komisyon Başkanlığı’ndan ilgili yurtlardaki intihar olaylarının araştırılması talep edildi.
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na sunulan dilekçede, kamuoyunda “intihar yurdu” olarak adlandırılan, Akdeniz Üniversitesi sınırları içerisindeki Kredi ve Yurtlar Müdürlüğü’ne bağlı yurtlara ilişkin basındaki haberlerde yer alan iddialar hatırlatıldı.
Son bir ay içerisinde Akdeniz Üniversitesi yerleşkesi içinde bulunan Bezm-i Alem Valide Sultan Öğrenci Yurdu’nda kalan H.G. adlı öğrencinin, yine aynı yerleşke içinde bulunan Elmalılı Hamdi Yazır Öğrenci Yurdu’nda kalan M.E.K’in ve M.K.’nın intihar ettiğinin anımsatıldığı dilekçede, ayrıca Akdeniz Üniversitesi yerleşkesindeki KYK yurtlarında kamuoyundan saklanan ve resmi verilere kaydedilmemiş olan daha fazla intihar vakasının yaşandığına ilişkin iddiaların basına yansıdığı belirtildi.
ÖĞRENCİLERİN GEÇİM SIKINTISI
Komisyonun CHP’li üyelerinin imzasını taşıyan dilekçede, Bezm-i Alem Valide Sultan Öğrenci Yurdu’nda H.G.’nin yaşamına son verdiği alanda kamera kayıt sisteminin olmadığı iddiasına dikkat çekildi. Yurtta kalan öğrencilerin maddi zorluklar içerisinde yaşadıklarının, babası engelli olan, geçinemeyen H.G.’nin ücretsiz yemek bursu başvurusunun olumsuz sonuçlandığı iddialarının aktarıldığı dilekçede, eğitim hakkı konusunda devlete sorumluluk yükleyen Anayasa’nın 42’inci maddesi ile barınma hakkının vurgulandığı İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ilgili maddeleri ve ilgili uluslararası sözleşmeler hatırlatıldı.
KOMİSYON YERİNDE İNCELEME YAPSIN
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi çok taraflı uluslararası belgelerde belirlenmiş bulunan insan hak ve hürriyetleri ile uluslararası alanda genel kabul gören insan hakları ile ilgili incelemelerde bulunmak amacıyla kurulduğunun kaydedildiği dilekçede, şöyle devam edildi: “Her ne kadar Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü, Kredi ve Yurtlar Müdürlüğü, Antalya Valiliği tarafından yaşanan intihar vakaları ile ilgili olarak inceleme ve soruşturmaların başlatıldığı belirtilmiş olsa da TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu olarak konu ile ilgili inceleme yapılması gerekmektedir. Hepimizi derinden üzen ve sarsan intihar vakalarından dolayı, Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde bulunan yurtlarda yaşayan öğrencilerin yaşamış oldukları mağduriyetlerin yerinde incelenmesi ve araştırılması, ilgili hususların tespiti ve hak ihlallerinin kayıt altına alınması için İnsan Hakları İnceleme Komisyonu tarafından yerinde çalışma yapılmasını arz ve teklif ederiz.”